2011. február 22., kedd

Gitár torta

Hozzávalók:
piskóta:
11 tojás
55 dkg cukor
44 dkg liszt
11 ek víz
1 fél csomag sütőpor
krém:
1 l tej
35 dkg liszt
6 ek cukor
50 dkg margarin
porcukor
(20 dkg olvasztott csoki)
kb. 5 ek. kakaó
bevonás: fondant:
40 dkg fehér pillecukor
kb. 35 porcukor
2 ek. étkezési keményítő
2 ek. víz
kb. 5 dkg margarin
ételszínezék(lehetőleg paszta vagy por állagú, pl.: Wilton)
cukormáz:
1 tojásfehérje
20 dkg porcukor
(10 dkg bevonó csoki, 1 tk. olaj)

Az elkészítés lépésről lépésre:
A vizes piskótánál leírtak szerint 11 tojásból piskótatésztát kavarunk. Kizsírozunk, kilisztezünk vagy sütőpapírral kibélelünk egy 18 és egy 22 cm átmérőjű kerek formát valamint egy kb. 15*30cm-es formát. A masszát ebben a három formában egyenletesen elosztjuk, majd lassú tűznél világosra sütjük őket.


A két kerek formát 3 felé vágjuk és két csíkot vágunk a gitár nyakának. A piskótákat összeillesztjük és gitár formájúra faragjuk őket( sablont is készíthetünk).




A krémhez csomómentesen elkeverjük a lisztet a tejjel és 6 ek cukorral, majd sűrűre főzzük és hagyjuk kihűlni. A margarint habosra keverjük (20 dkg felolvasztott csokival), kb. 5 ek. kakaóval és ízlés szerint porcukorral. A lisztes és a margarinos krémet összehabosítjuk és legalább fél óráig hűtjük. Majd egymáshoz illesztjük a piskótákat és megtöltjük őket a krémmel.


A fondanthoz egy nagy műanyag tálat vastagon kikenünk margarinnal, beleszórjuk a pillecukrot és meglocsoljuk 2 ek vízzel, majd többször kevés ideig melegítjük a mikróban, addig, amíg fel nem olvad. Hozzáadunk 2 ek keményítőt és apránként a porcukrot. Egy ideig fakanállal kavarjuk, majd egy bemargarinozott orvosi kesztűvel készre gyűrjuk a többi porcukorral. Vigyázzunk, ne gyúrjuk túl, nem baj, ha kicsit még lágy, mert idővel keményedni fog.



A fondant 2/3 részéhez sárga és barna ételszínezéket adunk( ha nincs, kevés kakaóporral világosra színezzük). Először mindig csak egy pici darabot színezzünk és csak utána az többit. Ha a fondantunk nagyon megkeményedne, tegyük be pár pillanatra a mikróba. Egy darab sütőpapírt szórjunk meg porcukorral és azon nyújtsuk egyenletesen vékonyra, majd borítsuk be a gitár testét. A fondant többi részét(1/3) színezzük sötét barnára és ezzel vonjuk be a gitár nyakát.

A gitár oldalát bevonhatjuk fondanttal( ez esetben több (45-50 dkg) pillecukorral dolgozzunk) vagy olvasztott csokival is.

A gitár peremét, a húrokat és a többi díszétést cukormázzal végezzük. Ehhez egy tojás fehérjét verjük fel félkeményre egy csipet sóval és keverjünk bele 15-20 dkg porcukrot, töltsük egy zacskóba és vágjunk pici lyukat a végére. Ezt szintén ízlés szerint színezhetjük.
Íme a végeredmény:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése