2011. január 7., péntek

Rétes házi tésztával



A következő receptben egy egyszerű, viszonylag gyors és nagyon ízletes rétes elkészítését írom le. Ebből a mennyiségből 6 rúd rétes lesz; a zsírt helyettesíthetjük olíva olajjal.

Hozzávalók:
80 dkg liszt
2 pohár tejföl
2 tojás
1 kk. só
1 ek. ecet
25 dkg margarin
3 dl olvasztott zsír
1 tojás a kenéshez

Töltelék:
almás: fél kg rétesalmát meghámozunk, lereszelünk, majd kicsavarjuk a levét és hozzáadunk 2 ek. grízt, ízlés szerint cukrot és fahéjat
meggyes: fél kg magvalt meggyhez hozzáadunk kb. 6 ek. cukrot, 2 ek. grízt esetleg fahéjat
túrós: fél kg túróhoz hozzáadunk 2 tojás, 2 ek. grízt és ízlés szerint cukrot, (rumba áztatott) mazsolát vagy citormhéjat
diós, mákos: 25-25 dkg mákhoz és dióhoz hozzáadunk 20-20dkg porcukrot és annyi langyos tejet, hogy összeálljon a töltelék

A tésztához a lisztet összedolgozzuk a margarinnal, a tejföllel, a tojással, az ecettel és a sóval. A kész tésztát 6 egyenlő részre osztjuk és egyenként hajtogatjuk őket. Mindegyik tésztadarabot vékonyra nyújtjuk és egy kenőtoll segítségével megkenjük azok teljes felületét az olvasztott zsírral. Majd a tésztát alulról fölfelé és fölülről lefelé félig behajtjuk és megkenjük ismét az olvasztott zsírral. A tésztát balról jobbra és jobbról balra is behajtjuk és ezt a műveletet még legalább egyszer elvégezzük mindegyik tésztával. A hajtogatást követően 2 óráig hideg helyen pihentetjük a tésztát, de akár 1-2 nappal a sütés előtt is elkészíthetjük. Pihentetés után vékonyra nyújtjuk a tésztákat és a túrós, almás, meggyes és más nedvesebb töltelék esetében a tésztára is szórunk egy kevés grízt.



Erre halmozzuk a tölteléket, ráhajtjuk a tésztát, majd a rudakat megkenjük egy felvert tojással és forró sütőben megsütjük őket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése