2011. április 27., szerda

Derelye




Hozzávalók:
50dkg liszt
3 tojás
kb.: 1 dl víz
egy csipet só
töltelék:
(szilva)lekvár
túró: tojás, cukor, gríz,

Elkészítés: A derelye tésztájához fél kg lisztet összedolgozunk 3 egész tojással és kicsit több, mint 1 dl vízzel és egy csipet sóval. A tésztát lehetőség szerint egy fél óráig pihentetjük, majd lisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtjuk. Lekvár- vagy túróhalmokat teszünk a tészta egyik felére, majd egy gyors mozdulattal ráhajtjuk a másikat. Alaposan összenyomjuk a két réteg tésztát, kinyomjuk a levegőt is, de vigyázzunk, mert könnyen kilyukadhat a tészta. Derelyemetszővel négyzet alakúra vágjuk a megtöltött tésztát és a kimaradt tésztából "szélét" vágunk. Ezt külön főzzük meg a derelyétől sós vízben. Kevés olajon megpirítjuk a prézlit és ebbe forgatjuk a leszűrt tésztát, ízlés szerint még picit megsózzuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése