2011. május 18., szerda

Tejberizs torta eperrel




Nálunk a májusi szülinapi tortában mindig eper van, ezért most külön kérésre nem tettem bele. Később kiderült, finom a torta, de a valami hiányzik... Például egy kis eper, így végül mégis csak került egy kis májusi finomság a tortára: )

Hozzávalók: 18 cm átmérőjű kerek formához
piskóta:
2 egész tojás
5 dkg cukor
3 dkg margarin
10 dkg liszt
1 ek. kakaó
1 kk. sütőpor
krém:
0,7 dl víz
1,5-2 dl tej
5 dkg rizs
1-2 ek cukor
3 dl tejszín
(25 dkg túró)
1 citrom leve és héja
1 lime héja
porcukor
1 csomag zselatin
1 dl víz
ízlés szerin gyümölcs



A piskótához a lágy margarint a tojásokkal, a cukorral és 2 ek langyos vízzel simára keverjük, majd hozzáforgatjuk a lisztet, a kakaót és a sütőport. Sütőpapírral kibélelt kapcsos formába simítjuk és készre sütjük.
Közben a rizst egy csipet sóval és a vízzel feltesszük főni, majd hozzáöntjük fokozatosan a tejet és mikor majdnem kész a cukrot is hozzáadjuk. Elzárjuk a gáz és még fedő alatt hagyjuk puhulni.A túrót, ha használunk, porcukorral, citromlével- és héjjal ízesítjük, hozzáadjuk a kihűlt rizst. A tejszínt keményre verjük némi porcukorral és hozzáforgatjuk a (túrós) rizses keverékhez. Kicsivel kevesebb, mint 1 dl vizet felmelegítünk, de nem forralunk, és csomómentesen elkeverjük benne a zselatint, majd darabonként a krémhez keverjük. A tortakarikát a kihűlt piskóta köré csatoljuk és elsimítjuk rajta a krémet. Szerintem még jobb, ha a gyümölccsel rétegezzük a krémet. Néhány órára a hűtőbe tesszük a kész süteményt és ízlés szerint limehéjjal vagy gyümölcsökkel díszítjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése