2013. június 12., szerda

Képviselőfák

Hozzávalók:
16 dkg sertészsír
1,6 dl víz
18 dkg liszt
egy nagy csipet só
némi cukor
6 tojás

vaníliakrém:
4 dkg vaníliás pudingpor
3 dl tej
3 ek. cukor
2- 2,5 dl tejszín

Az égetett (forrázott) tésztához a zsírt a vízzel, a cukorral és a sóval feltesszük melegedni, mikor  forr, hozzászórjuk a lisztet és folyamatosan, kb. 2 percig keverjük (reszteljük). Még forrón a tojás méretőtől függően 5-6-7 tojást kézi robotgéppel belekeverünk, hogy elérjük a megfelelő állagot. Nyomózsákból vagy kanállal halmokat nyomunk sütőpapíros lemezre és magas hőfokon (200 Celsius fok) gőzös sütőben világosra sütjük. Ha nincs gőz funkció a sütőnkben, akkor tegyünk be egy lábas vizet a sütő aljába vagy időnként spricceljük be vizet.
Hogy megállapítsuk jó-e már a fánkunk, áldozzunk fel egyet és nézzük meg a belsejét. Ha a tészta jó magasra nőtt és üreges belül, akkor kivehetjük.
Ennyi képviselőfánkoz kb 2,5, de inkább 3-szoros mennyiségű krém szükséges, de nem kell mindet betölteni, mert a tészta sokáig eláll.
Tehát a krémhez szokásos módon megfőzzük a pudingot, kihűtjük, habosra és simára keverjük, majd a felvert tejszín kb. harmadával lazítjuk. Csillagcsöves nyomózsákból betöltjük a krémet, majd rányomjuk a maradék tejszínt. A fánkokra rátesszük a kalapot és vaníliás porcukorral díszítjük.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése