2013. november 2., szombat

Mama szülinapi tortája

A torta receptje hasonló a 2008-as ország tortájáéhoz, de némileg változtattam rajta.

Hozzávalók:
6 tojás
30 dkg cukor
12-12 dkg liszt és darált dió
6 ek. víz
krém:
4 tojássárgája
3 dl tej
1,5 dkg keménytő
2 ek. cukor
25 dkg lecsöpögtetett farmföl/20%-os tejföl
1,5 dkg zselatin
10 dkg fehér csoki
ízlés szerint porcukor
3 dl felvert tejszín
meggytöltelék:
40 dkg meggy
2,5 dkg keményítő
2,5 dl  meggylé
cukor, fahéj, rum(aroma)

Vizes piskótát sütünk, majd 3 részre vágjuk. A meggyes töltelékhez a keményítőt elkeverjük egy kevés meggylével, majd hozzáöntjük maradék felforralt cukros, fahéjas léhez és lefőzzük, ha elzártuk a gázt, hozzáforgatjuk a meggyet és hozzáöntjük a rumot, majd kihűtjük.
Az alapkrémhez a tojássárgájákat kevés tejjel és a keményítővel csomómentesre keverjük, majd beleöntjük a cukorral felforralt tejbe és lefőzzük. Kihűtjük, majd fellazítjuk a lecsöpögtetett tejföllel, a felolvasztott fehér csokival és a felvert tejszínnel. A krémet ízlés szerint ízesítjük még porcukorral és 1,5 dkg zselatinnal szilárdítjuk.
Az alsó tortalap köré csatoljuk a tortakarikát, majd rákenjük a meggyzselé felét arra pedig a krém harmadát, majd ráborítjuk a második piskótalapot és a maradék krémet, arra pedig az utolsó lapot tesszük.
A maradék krémmel körbekenjük a tortát és tejszínnel díszítjük.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése