2011. december 24., szombat

Mézeskalácsház


Hozzávalók:
1 kg liszt
26 dkg porcukor
4 kávéskanál szódabikarbóna
10 dkg margarin
3 tojás
3 dl méz
mézes fűszerkeverék(fahéj, szegfűszeg, szerecsendió)

A tészta hozzávalóit alaposan összedolgozzuk és cipóvá gyúrjuk, majd folpackba csomagoljuk és hűtőben vagy kamrában néhány óráig vagy akár egy éjszakáig pihentetjük. 3 részre osztjuk és lisztezett deszkán kinyújtjuk. Ha különböző formákat(házikó, angyal, karácsonyfa) szeretnénk kiszaggatni, akkor vastagabbra nyújtjuk. Ha házat készítünk, akkor vékonyabbra és sablon segítségével kivágjuk a részeket. (szerintem legjobb, ha magunknak készítünk sablont, akkor olyan házat kapunk amilyet mi szeretnénk)




A képen látható ház méretei:
2 db 11*16,5 cm-es oldallap (rajta 2-2 ablakkal)
2 db 10*11 cm-es téglalapon egy 6,5 cm magas háromszög (előlap, az elsőn kivágunk egy ajtót)
2 db 20*11 cm-es tető
egy tetszőleges méretű és formájú alaplap

Miután kivágtuk a ház lapjait, megsütjük őket, megvárjuk míg kihűlnek és összeragasztjuk őket.

A cukormázhoz egy tojás fehérjét egy csipet sóval közepesen keményre verünk és fokozatosan hozzákeverjük a porcukrot. Soha nem mérem ki, a lényeg, hogy megfelelő legyen az állaga, ne folyjon, de ne is legyen túl kemény. Ha nem megfelelő az állaga, akkor porcukrot adunk még hozzá vagy néhány csepp vízzel felhígítjuk.
A mázat nyomószákba töltjük és elkezdjük összeragasztani a ház elemeit. Először az egyik oldallapot ragasztjuk az alaphoz, majd ehhez a hátsót, majd az oldalsót, az elsőt és végül a tetőt. Az ajtót és az ablakokat is kidíszítjük, majd, ha megkötött a máz, porcukorral meghintjük az egész házikót!



Ugyanebből a tésztából én tavaly templomot készítettem, de kísérletezhetünk más alakú házzal, dobozkával, vagy virágkosárral is.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése